Vikten av att ytbehandla efter en golvslipning

Är du trött på att få stickor i fotsulorna för att sedan anklagande titta ner på ditt slitna trägolv? Efter att vi genomfört en ordentlig golvslipning kommer vi försegla träet med en ytbehandling. Detta garanterar ett hållbart och estetiskt tilltalande resultat.

Alla trägolv behöver genomgå en golvslipning efter några år – men efteråt är det extra skört och utsatt för smuts, väte och slitage. Utan en ytbehandling tar det inte lång tid innan golvet återtar sin gamla slitna form. En ytbehandling skyddar träet mot smuts, väte och slitage – samtidigt som du slipper stickor. Du själv väljer vilken typ av ytbehandling du vill ha på ditt golv. Olja, hårdvaxolja – eller kanske lack?

Välj ytbehandling efter behov

Vid val av ytbehandling finns det två aspekter att ta hänsyn till:

• Vad ska rummet användas till? Det vill säga, hur mycket slitage kommer golvet utsättas för.
• Vilken finish vill jag uppnå? Vill du behålla träets naturliga färg, eller kanske komplettera övrig interiör med en pigmenterad ytbehandling?

När du väljer ytbehandling så ska ditt val gå hand i hand med dina och rummets behov. Olika ytbehandlingar fyller olika syften, så det är viktigt att ta professionell hjälp och rådgivning.

Här är de vanligaste ytbehandlingarna som görs på nyslipade golv:

• Olja: För ett naturligt resultat
• Hårdvaxolja: För ett naturligt och slitstarkt resultat
• Lack: För ett extra slitstarkt resultat
• Såpa: Om du vill ha ett projekt som med tiden skapar ett vackert och hållbart golv
• Lut: Om du vill motverka den gulnande processen i träet

Olja och hårdvaxolja passar bra för dig som vill förstärka, försköna och bevara träets naturliga form och skepnad. Både olja och hårdvaxolja skapar en elegant och tidlös look, samtidigt som träet bevaras. Skillnaden mellan de två är att hårdvaxoljan är mycket tåligare och passar bättre i rum som får utstå mer slitage. Oljade golv (vare sig det är hårdvaxolja eller vanlig olja) kräver ny behandling varje till var tredje år.

Lack är ett bra alternativ om du vill ha ett extra slitstarkt och vattenavvisande golv. En lackad ytbehandling ger ett slätt, hållbart resultat. Ett lackat golv kräver inget särdeles underhåll, då det lägger sig som en barriär till skillnad från olja som impregnerar träet.

Att använda sig av såpa är en process, och flera skurningar krävs för att uppnå en skyddande och vacker effekt. Denna behandling passar bäst för ljusare träslag som gran och furu – då mörkare träslag tenderar att bli missfärgade av såpan. En såpbehandling kräver tålamod och tid och du bör såpa om golvet varje år.

Lut fungerar mer som en kompletterande effekt och motverkar den gulnande färgen som trägolv får med tiden. Då lut i sig inte hjälper träets hållbarhet så bör den kombineras med en annan ytbehandling. Lut används främst för ljusare träslag.