Ytbehandla golv med bets

Ett golv som används dagligen slits med tiden, det kan vara allt från fläckar, vattenskador eller möbler som lämnar spår.

Golv behöver slipas för att kunna se lika nya och polerade ut som förr.

Golvslipning kräver olika maskinverktyg, och teknikberoende på vilken typ av golv det är samt erfarenhet för att få ett utmärkt resultat.

Du ska se till att beskriva vad problemet är och i vilket skick golvet är till proffsen för att få bästa möjliga resultat. Proffsen behöver veta vad för typ av golv det är eftersom man behöver tillämpa rätt typ av maskin med typ av golv.

Hur det går till att betsa golv

Golvslipning är första steget i behandlingen av golv. Viktigt är att man ser till att man har slipat golvet ordentligt, med grovt sandpapper sedan ett finare sandpapper.

Golvet ska sedan vara rent och torrt när man ska börja betsa. Betsa består av vatten eller spritlösning som man sedan blandar med färgämnen. Detta görs för att ge golvet lite mer liv igen, restaurera den originella färgen före skada och slipning. Att betsa är då att färga in trä och att ge rätt färgnyans utan att påverka ytan.

För att betsa finns det många färdigblandade nyanser att välja mellan, i pulverform eller pigmentpulver som man blandar till själv, med vatten eller spritlösning. Nyansen kan man bestämma mycket enklare på egenhand när man blandar med pigmentpulver istället för färdigblandad pulverlösning.

Appliceringen ser olika ut beroende på tillverkare och typ av bets. Därför bör man vända sig till ett proffs, där kan man få rätt tips och hjälp till att göra det rätt. Den allra vanligaste tekniken är att stryka betsen med en pensel i träet i ett tunt lager. Det ska sedan arbetas in tillsammans med en trasa. En del kräver att man inte målar på samma ställe flera gånger utan att man rör sig framåt, medan för andra så spelar det ingen roll. Det är också viktigt att täcka väggar, dörrkarmar och annat i närheten, då det kanske stänker och bets sugs upp snabbt och så uppstår det fläckar som är nästan omöjliga att få ut.

Efterbehandling

Vi rekommenderar att man lackar golvet som slutbehandling, det ger en skyddande yta. Vilket gör att färgen håller längre. Men det som händer då är att många känner att den naturliga träkänslan försvinner. Det många tycker ger en perfekt känsla är en matt lack, som gör så att den naturliga träkänslan inte försvinner. Man kan även välja att lacka eller efterbehandla med olja, men om man vill ha en kompromiss, så ska man använda sig av hårdvaxolja, det hjälper till att bibehålla träets naturliga struktur samtidigt som det skyddar bättre än olja.