Golvslipning med ytbehandling av hårdvaxolja

När vi genomfört en golvslipning så är det väsentligt att någon form av ytbehandling utförs. En behandling med hårdvaxolja är extra slitstark och vattenavvisande – se det som en förstärkt variant av den vanliga golvoljan. Hårdvaxolja är perfekt för det trägolv som kommer utstå mycket slitage, väta och smuts, men där du vill behålla en snygg finish och ett tidlöst yttre.

Om du exempelvis har vanlig golvolja i vardagsrummet, kan du med fördel be oss använda hårdvaxolja i köket för att förhindra vattenskador i träet. Det är viktigt att ligga steget före och vara realistisk i valet av ytbehandling. Ta därför hjälp av oss, då professionellt utförande är grundläggande för ett hållbart och snyggt resultat!

Hårdvaxolja eller vanlig olja?

När en golvslipning har genomförts måste du bestämma din ytbehandling. Ibland kan det vara svårt att veta vad som passar bäst – och inte minst när det kommer till valet mellan vanlig olja, hårdvaxolja och lack. En sak som är säker, är att det inte kan gå fel om du tar kontakt med oss. Vi kommer inte att genomföra ett arbete vi inte tror på. Det vill säga, vi kommer hjälpa dig skapa det vackra, hållbara trägolv du har i åtanke – med hjälp av vår expertis och professionalitet.

En vanlig ytbehandling med olja garanterar dig ett vackert resultat, men ibland så kräver vissa rum ett mer slitstarkt underlag. Hårdvaxolja kommer skydda ditt trä från vatten och slitage, men bevara träets naturliga form och ett sidenmatt yttre. Den största skillnaden mellan vanlig olja och hårdvaxolja handlar alltså främst om slitstyrka – så du kan med fördel byta ytbehandling från rum till rum. Både vanlig olja och hårdvaxolja kan variera i pigmentering och fungera som ett transparent skydd, eller en förskönande nyans. Kom bara ihåg att vit och mörk olja passar bäst på respektive ljust och mörkt träslag.

Om du nu börjar fundera på att lacka ditt nyslipade golv så kan vi berätta att det är ett bra val om du främst värderar ett hållbart golv. Skillnaden mellan olja, hårdvaxolja och lack är att lack lägger sig som en tjockare barriär mellan träet och ovansidan. Det tar alltså avsevärt mycket längre tid för träet att bli nött, då det är lacken som först står på tur. En annan sak med lack är att ytan inte blir lika naturlig och följsam till träet – men det är en smaksak.

Här är lite vägledning, om du är i behov av förnyad ytbehandling:

• Golvolja – Optimalt val för ett naturligt och vackert resultat. Fungerar fint i ett sovrum till exempel.
• Hårdvaxolja – Passar för ett naturligt resultat och slitstarkt yttre. Kan fungera bra i ett vardagsrum.
• Lack – Ett väldigt slitstarkt och slätt resultat. Kanske passar på ditt nyslipade köksgolv?

Kontakta oss så hjälper vi dig med allt inom golvslip och ytbehandling!