Att ytbehandla golvet med lack

Om man vill ha en skyddande yta som inte tar tid att bygga upp kan golvlack vara en bra variant av ytbehandling för golvet. Ytbehandlingen lägger sig efter en golvslipning ovanpå träet och på så sätt skapas det en skyddande yta. Dock tränger lacken inte ner lika långt och därför måste man tänka på att skyddet inte sitter kvar lika länge.

Nästan alla olika varianter av trägolv kan faktiskt ytbehandlas med golvlack. Om träet är behandlat kemiskt eller om det rör sig om trä från körsbär är ofta hårdvaxolja ett bättre val. Detsamma gäller för till exempel stabiliserad brunbok som lätt kan fläckas.

Vad gör golvlack egentligen?
Vilken slitstyrka och vilket skydd ger golvlack?

När det kommer till att ytbehandla trägolv av olika slag är golvlack absolut det alternativ som tål att slitas allra mest på. Lacken lägger sig ovanpå träet som en slags skyddande film och det är alltså den som man nöter och sliter på medan träet under lämnas intakt. Det finns flera olika typer av lacker att välja mellan. De finns till exempel för flera olika golvtyper, för olika slitagenivå med mera. I ett sovrum behöver lacket inte vara lika starkt och tåligt som i en hall eller på en flygplats eller liknande.

Hur behöver ytbehandlingen underhållas och hur ser golvet ut?

Man kan anpassa de lackade golven helt efter eget tycke. Lacken finns i flera olika utföranden för att lätt kunna anpassas. När det gäller hårdvax eller olja finns dessa bara i en variant. Lack kan i dag ge intryck av att träet inte behandlats alls, men den kan också ge träet en mörkare ton om man vill det. Det finns dessutom flera olika grader av glans. Lacken kan ge extrem glans eller göra golvet helt matt. Ofta gulnar inte lacken, men den kan inte hindra träets naturliga gulnande. Man kan dock bevara ett nyslipat golv längre om man väljer en golvlack med icke-gulnande egenskaper. Man kan självklart också välja att först måla golvet som ska lackas. Detta ger en mer valmöjligheter.

När det gäller underhållet är de lackerade golven relativt underhållsfria. Vid vanlig rengöring kan man använda en lätt fuktad mopp om så behövs. Vid kraftig smuts används lätt alkaliska rengöringsmedel i skurvattnet. Om golvet råkar repas kraftigt kan man lägga på en polish eller ett underhållslack. Om slitaget inte nått ner till träet kan man slipa golvet och lägga på ett nytt lager golvlack. Ofta kan man också överlackera den yta som skadats.