Vax – en slitstark ytbehandling

Processen att försköna och bevara just ditt golv involverar mer än bara en slipning. Vi erbjuder vår expertis när det kommer till ytbehandling av golvet, närmare bestämt vax. Att använda golvvax ger inte bara en slitstark yta, utan låter också träet andas på ett sätt som inte kan ske om golvet lackas. Golvslipningen tar bort eventuella märken och ojämnheter i golvet, medan vaxet är en efterbehandling som hjälper träet att hålla sig starkt och snyggt. Vilken typ av ytbehandling som passar just ditt golv kan variera, men du kan alltid vara säker på att få bästa möjliga resultat när du låter oss utföra jobbet.

För en hållbar framtid

Golvvax är ett smart val om man har ett trägolv som tidigare har behandlats med olja eller hårdvaxolja. Då appliceras nytt vax på som en efterbehandling, något som kan göras om och om igen för att vara säker på att golvet bevarar sin lyster och karaktär. Lack och vax har sina egna fördelar och egenskaper, och något som vax bidrar till är att bevara träets naturliga karaktär. Det ger en len yta som låter ådringen synas och komma till sin rätt, och en matt finish kan ge intrycket av ett helt obehandlat golv som ändå är slitstarkt.

Applicering

Det finns olika sätt att applicera golvvax på. Det vanligaste är med trasa eller golvmopp. Det gäller att ha en ren och torr yta innan vaxet gnids in. Det är också möjligt att ta hjälp av en polermaskin för ett jämnare resultat. Vaxet kan också komma i sprayform, vilket då sprayas över golvet innan man arbetar in det med mopp eller trasa. När vaxet gnids in görs det med fördel i träets eget fiberriktning. Om man kontinuerligt underhåller sitt golv innebär det att förslitningen blir betydligt mindre, och golvslipning behöver inte upprepas lika ofta. Golvet tål och bör rengöras precis som andra ytor, med dammsugning och lätt våttorkning.

Sätt färg på tillvaron

Om du vill ge ditt golv en annan kulör eller lyster kan dekorvax vara ett alternativ. Detta vax innehåller pigment, vilket sätter en annan nyans på ditt trägolv, men med ett naturligt resultat. Det finns många färger att välja på, samt olika typer av glans, vilket ger dig friheten att hitta just den färg som matchar dig och ditt hem. Det kan också användas med fördel för att jämna ut eventuella färgskiftningar i golvet, då ytan slits olika mycket beroende på möblering och ljusinsläpp. Dekorvax arbetas in precis som vanligt golvvax, men kan också läggas i flera lager för en mörkare nyans.